poniedziałek, 28 stycznia 2013

Barszcz ukraiński



Przepisów na tak zwany barszcz ukraiński jest pewnie tyle ile osób go gotujących. Każdy ma swój ulubiony smak tego barszczu. Oto moja wersja.
  • 700 gram buraków,
  • 3 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 200-300 gram kapusty włoskiej lub białej,
  • 300 ml kwasu buraczanego,
  • przecier pomidorowy do smaku – ja dodaję domowy, około 0,4 litra,
  • 300 gram fasoli – perłowa, jaś…
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • sól,
  • śmietana 
  • bulion mięsny lub warzywny - 1-1,5 litra
Fasolę zalać zimną wodą, zagotować i odstawić na 3-4 godziny, po tym czasie fasolę znowu gotować do miękkości.
Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości.
Kapustę poszatkować, natrzeć odrobiną soli i odstawić na parę minut. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w „zapałki” i ugotować al dente w niewielkiej ilości bulionu. Kartofle umyć, obrać pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Kapustę odcisnąć i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Zawsze gotuję oddzielnie kartofle, kapustę i pozostałe warzywa.
Buraki ostudzić, obrać i pokroić w zapałki.
Wszystkie ugotowane warzywa przełożyć do jednego garnka,
zalać bulionem (ja gotuję wywar z warzyw, można użyć bulionu drobiowego…), dodać przecier pomidorowy, kwas buraczany i zagotować.

Doprawić do smaku, solą, sokiem z cytryny i cukrem. Można dodać pieprz.
Podawać z fasolą i śmietaną.



4 komentarze:

  1. na każdą pogodę za oknem i na każdy stan ducha - w każdej ilości:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie nastawiłam zakwas buraczany, bo chodzi za mną ten barszczyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam buraczki pod każdą postacia :)

    OdpowiedzUsuń