piątek, 14 grudnia 2012

Kwas buraczany





Jeżeli na Wigilię mamy zamiar podać barszcz czerwony to najwyższy czas przygotować kwas, który musi kilka dni postać. Naprawdę warto poświęcić chwilę czasu na zrobienie go gdyż barszcz z jego dodatkiem ma zupełnie inny smak, jest pyszny.

  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 2 litry wody – najlepiej źródlanej,
  • 5 dekagramów chleba żytniego,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 goździki
Wodę zagotować i odstawić do ostudzenia, powinna być letnia. Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Chleb oczywiście na zakwasie i suchy.
Do wyparzonego słoja włożyć buraki, chleb, dodać przyprawy (można przygotować bez przypraw, też będzie dobry) i zalać wodą. Słój obwiązać gazą. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.




2 komentarze:

  1. no to po buraczki:-)) w sumie samo się robi..

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię taki zakwas buraczany, niestety muszę bardzo mocno pilnować indeksu glikemicznego w swoich posiłkach ale polecam go wszystkim nie tylko dbającym o linie:)

    OdpowiedzUsuń