sobota, 15 grudnia 2012

Wino na Wigilię...



Piotr Chełchowski z http://www.winestory.pl na Wigilię poleca.
Dobór odpowiedniego wina na stół wigilijny jest zadaniem arcytrudnym. Wyjątkowość chwili wymaga od nas dobrania wina uroczystego. Bogactwo i różnorodność potraw na stole ( tradycja wymaga przecież minimum 12 ) nie ułatwia nam selekcji. Sporym utrudnieniem jest także różnorodność gości zgromadzonych przy stole. Jak wybrnąć z tej sytuacji by zamiast dodatkowego stresu cieszyć się atmosferą Gwiazdki? Możemy oczywiście dopasować wina do każdej z potraw oraz do gustów każdego z gości. Zakładając jednak, że nie traktujemy Wigilii jako okazji do warsztatów winiarskich, pomysł taki lepiej odrzucić. Spróbuję dać Państwu trzy podpowiedzi, które warto rozważyć kupując wino na Wigilię. Dość oczywistym pomysłem jest wytrawne wino musujące – z racji swej uniwersalności  pasuje niemal do wszystkiego, a z pewnością nie kłóci się z żadną z potraw. Dodatkowo bąbelki kojarzą się z chwilami wyjątkowymi, uroczystymi. Jedynym ich mankamentem jest związanie w naszej świadomości win musujących raczej z Sylwestrem niż z Bożym Narodzeniem. 
Jeśli nie obawiacie się Państwo takich skojarzeń, to polecamy produkowaną metodą tradycyjną Cavę Campos de Estrellas Brut Nature (39 zł).

Inną drogą wyboru może być wartość emocjonalna, którą wniesie wino na nasz stół. Instynktownie w takiej sytuacji przychodzą na myśl wina polskie. Obok tego, że są owocem naszej ziemi, to wiele z nich charakteryzuje się kruchą budową i miłą kwasowością tak dobrze pasującą do wigilijnego karpia. 
My rekomendujemy zwłaszcza SeySey z Winnicy Płochockich (62 zł).

Modelowym jednak winem pasującym do wigilijnej wieczerzy jest Chablis. Doskonale pasuje do karpia, a jego jesienna, pełna budowa nie będzie kłócić się z pierogami. Dodatkowo za Chablis stoi piękna historia, jest otoczone nimbem luksusu. 
Z przyjemnością proponujemy Państwu Chablis Vrignaud w  cenie 75 PLN.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza