wtorek, 19 lutego 2013

Boczniaki


Boczniak doskonały grzyb jadalny, o wielu właściwościach zdrowotnych: obniżają poziom cholesterolu i cukru, jak również niszczą komórki nowotworowe. Warto włączyć boczniaki do swojej diety.

Proponuję proste i szybkie danie.
  • 500 gram boczniaków,
  • 0,5 litra mleka,
  • 2-3 jajka,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól
Boczniaki szybko opłukać (lepiej jeżeli wystarczy samo oczyszczenie, grzybów grzyby generalnie nie lubią wody), włożyć do miski i zalać mlekiem na około 15 minut. Następnie wyjąć i osuszyć. Jajka roztrzepać.
Boczniaki maczać w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu – ja smażę na maśle ale można użyć również oleju. Podawać gorące. Ja posypuję solą dopiero na talerzu.

5 komentarzy:

  1. Ale mi narobiło smaka :)
    Boczniaki są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz w życiu jadłam i bardzo mi smakowały:) A teraz można kupić w sklepie? Bo bym sobie zrobiła takiego grzybowego "schabowego":))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz będziemy próbowali upichcić :D były tylko za trzy złote więc wzięłam dwa opakowania

    OdpowiedzUsuń