poniedziałek, 25 lutego 2013

CAMPOS DE ESPANA – Hiszpania w WINESTORY



 
Za oknami lutowe roztopy, brak słońca powoduje okresowe depresje, ale jest światełko w tunelu- oprócz tego, że już za miesiąc święta Wielkiej Nocy i wiosna na horyzoncie dotarła do nas przesyłka z winiarni WINESTORY, w której znaleźliśmy 6 win (dwa białe i cztery czerwone). Była to seria win CAMPOS DE ESPANA, która w założeniu ma pokazać nam najbardziej charakterystyczne dla Hiszpanii szczepy, które są uprawiane w optymalnych dla nich siedliskach.  Wina te niewątpliwie zawierały w sobie ogromną dawkę słońca, hiszpańskiego temperamentu oraz optymizmu. Pomysłodawca tego projektu Robert Hunter pragnie, aby wina wysokiej, jakości były sprzedawane za „ rozsądne” pieniądze. Ceny wszystkich win zawierają się w granicach 29 – 37 zł. Do końca marca cena żadnego nie przekroczy 30 zł. Można je nabywać we wszystkich dziewięciu winiarniach WINESTORY na terenie Warszawy oraz za pośrednictwem sklepu internetowego -http://www.winestory.pl
Ale do rzeczy. Ja przygotowałam przekąski: zapiekane daktyle, sałatkę z krewetkami, deskę wędlin, pieczoną pierś kaczki.
Nasi przyjaciele Bernadeta oraz Tomasz zajęli się oceną poszczególnych win.   

Campos de Sueńos 2011 Verdejo
DO Rueda 13%


TN - Białe wytrawne wino o pięknym kolorze hiszpańskiego słońca, świetliste i połyskujące. W nosie dominują przyjemne, świeże aromaty owocowe cytrusów – z wyraźna nutą ananasa, melona i nutami trawiastymi w tle. W ustach zdecydowane, soczyste i orzeźwiające a jednocześnie krągłe, dość długo pozostające w ustach.
Polecane, jako aperitif, do dań z owocami morza, ryb saute, paelli lub przystawek z avocado.
BJ - Białe wytrawne wino o jasnej słomkowej barwie. Zbudowane w 100% na bazie szczepu verdejo z apelacji Rueda. Nos elegancki, świeży, owocowy. Na podniebieniu apetyczne, orzeźwiające. Spełnia wszystkie warunki, aby cieszyć i umilać nam letnie ciepłe popołudnia w gronie znajomych i w połączeniu z lekkimi daniami i przekąskami. Wino, które doskonale będzie się spełnia w połączeniu z naleśnikami z serem i szpinakiem Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/nalesniki-z-serem-i-szpinakiem.html.

Campos de Luz 2011
DO Carińena 13%


TN - Białe delikatnie wytrawne wino to ciekawy i bardzo udany kupaż trzech odmian winogron: 50% Viura, 40% Chardonnay i 10% Muscata. Wino charakteryzuje się pięknym słomkowo – żółtym kolorem, dość umiarkowanym, świeżym aromatem owoców, z słodkimi aromatami muszkatu w tle. W ustach delikatne, ujmujące swą krągłością i przyjemnym owocowym posmakiem. Spodziewać się można nieco dłuższego finiszu. Polecane do przystawek (np. świeżych daktyli faszerowanych kiełbasą lub migdałem, zapiekanych w plasterkach boczku), lekkich posiłków, owocowych sałatek lub na „babskie” spotkania.
http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/02/daktyle-zapiekane.htm
BJ - Białe wytrawne wino o żółtej barwie z srebrnymi refleksami. Wino zbudowane na bazie trzech szczepów: viura, chardonnay i muscat. Nos zdominowany przez muscata, słodki, przyjemny, ujmujący wielowymiarowością. Na podniebieniu soczyste, atak zdecydowany słodki, miodowy z pojawiającą się pikantnością w zakończeniu. Szybki atak, ewolucja z krótkim zakończeniem. Wino, które będzie się dobrze piło na podczas majowych wypadów za miasto:)

Campos de Luz 2011 Garnacha 13,5%
DO Carińena


TN - To wino ujmuje od samego początku swym dość intensywnym czerwonym kolorem, z fioletowymi refleksami na obrzeżach kieliszka. W nosie dominują zdecydowane nuty czerwonych owoców: dojrzałych wiśni, czereśni, czerwonej porzeczki z finalną pieprzną nutą w tle, która nadaje mu charakteru. W ustach soczyście owocowe, o dość długim posmaku i przyjemnym wyraźnym finiszu. Bardzo dobra relacja ceny, do jakości. Serwować lekko schłodzone (14-15*C). Idealne o każdej porze roku, szczególnie, jako akompaniament do przystawek, wędlin, serów, potraw z makaronów w ciemnych sosach.
86 punktów przyznanych przez Parkera to świetna rekomendacja, by spróbować to wino.
BJ - Wino, które według skali Parkera ma 86 pkt., a także docenione przez Magazyn WINO, jako trzecie wino w Polsce w kategorii win czerwonych do 30 zł ( w 2009 roku) – mimo upływu lat cena nie zmieniła się. Czerwone wytrawne wino zbudowane na bazie szczepu: garnacha. Kolor intensywny rubinowy czerwony z fioletowymi refleksami w pierścieniu. Nos czysty, stonowany, owocowy (jeżyny), z delikatnym muśnięciem alkoholu (13,5% alk.). Na podniebieniu soczyste, skoncentrowane, z nieskrępowaną przez beczkę owocowością. Przyjemnie się pije, wino, które chętnie spróbowałabym z kluskami ziemniaczanym Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/na-skroty-kluski-ziemniaczane-z.html

Campos de Hoyas 2011
DO Protegida Rioja 13,5%


TN - Czerwone wino wytrawne ujmuje już swoją etykietą – jasne kolory symbolizujące łany pola przywołują przyjemne, wakacyjne skojarzenia. Wino o kolorze jasnoczerwonym z fioletowymi nutami, charakterystycznymi dla młodego wina i pięknej, głębokiej sukni. W nosie dominują zdecydowanie nuty świeżych, czerwonych owoców: wiśni, malin, poziomek, z nutą tytoniu w tle. W smaku delikatne, o dobrej strukturze, świeże i owocowe. Przyjemne w piciu, miękkie i krągłe taniny. Polecane do dań mięsnych, pieczonej kaczki, makaronów czy wędlin.
BJ - Czerwone wytrawne wino. Kolor czerwony intensywny, z fioletowym odcieniem w pierścieniu wina. Zbudowane na bazie dwóch sztandarowych hiszpańskich szczepów: tempranillo i garnacha. Nos ujmujący, przyjemny, owocowy. Na podniebieniu lekkie, pełne wigoru z krótką owocową słodyczą w zakończeniu. Niezobowiązujące radosne wino do lekkich dań, proponuję spróbować w połączeniu z zapiekanymi daktylami Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/02/daktyle-zapiekane.html. Podczas spotkania degustacyjnego  Joanna podała, zapiekane daktyle, które doskonale skomponowały  się z winem

Campos de Vento 2010 Tempranillo 13%
DO La Mancha


TN - Wino o pięknej głęboko czerwonej barwie z fioletowo – pomarańczowymi refleksami na obrzeżach kieliszka. Aromaty umiarkowanie owocowe (jak na Tempranillo przystało) z nutami tytoniu i pieprzu w tle. W ustach soczyste, z początku dość krągłe, przyjemne, o dość zwartej strukturze. Po chwili jednak smak rozmywa się i pojawia się cierpka nuta taniny, która burzy harmonię wina. Lekko kontrowersyjne.
BJ - Czerwone wytrawne wino o intensywnym czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami w pierścieniu wina. Wino zbudowane w 100% na bazie szczepu tempranillo. Nos elegancki, dyskretny nienarzucający się jak to ma w naturze tempranillo. Na podniebieniu skoncentrowane, oleiste, przyjemnie rozpływające się na podniebieniu. Doskonała relacja ceny, do jakości. Doskonałe wino, które będzie się dopełniać z daniami np. z sałatką z pieczonym rostbefem Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/saatka-z-rostbefem-pieczonym.html.

Campos de Risca 2011 Organic Monastrell Syrah 14,5%
DO Jumilla


TN - To wino to dość ciekawy kupaż odmian Monastrell 60% i Syrah 10% zamknięty w butelce z dość ciekawą etykietą.
Wino charakteryzuje się intensywną barwą, z odcieniem ochry na obrzeżach. Aromaty wina dość zamknięte – potrzebuje sporo napowietrzania, by odkryć ciekawe owocowe aromaty wiśniowych konfitur, wędzonych śliwek, czarnej porzeczki z nutami czarnego pieprzu w tle. W ustach dość szorstkie, garbikowe o umiarkowanie długim posmaku. Polecane do soczystych czerwonych mięs, pieczeni.
BJ - Czerwone wytrawne wino o intensywnej błyszczącej czerwieni. Zbudowane na bazie szczepów: monastrell i syrah. Nos dystyngowany, dający wrażenie tajemniczości i egzotyki. Na podniebieniu łagodne, gładkie nienarzucające się. Z chęcią spróbowałabym tego wina z pakiecikami z indyka z figami Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/pakieciki-z-indyka-z-figami.html.
BJ – Bernadeta Jarosz
TN – Tomasz Noga

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza