poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciastka czekoladowe - na walentynki




  • 160 gram czekolady gorzkiej minimum 70 %,
  • 60 gram cukru brązowego aromatyzowanego karmelem,
  • 2 jajka,
  • 30 gram migdałów tartych,
  • szczypta soli,
  • 6 kostek mlecznej czekolady

Foremki do sufletów wyłożyć papierem do pieczenia – na spodzie położyć kółka a boki wyłożyć paskami wystającymi ponad wysokość foremek.  
Czekoladę pokruszyć, stopić w kąpieli wodnej.  Do roztopionej czekolady dodać  cukier wymieszać.
Ubić białka na sztywną masę dodając pod koniec szczyptę soli. Przestudzoną czekoladę wymieszać z żółtkami, tartymi migdałami a następnie partiami, delikatnie z pianą.
Kostki mlecznej czekolady posiekać.


Do foremek wlać  ¾ masy czekoladowej,  na środku każdej ułożyć posiekaną czekoladą i zalać resztą masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 10 minut.
Idealnym dodatkiem są zimne pestki granatów.
Można dodać więcej czekolady mlecznej.




Do ciasta czekoladowego na Walentynki Joanny polecam:
Estella Moscatel, D.O. Walencja, Hiszpania. Ogólnie dostępne,
cena około 22 zł.
Białe słodkie wino w kolorze soczystej gruszki ze szczepu
moscatel. Na nosie eleganckie, intensywne z rodzynkową
słodyczą w zakończeni. Na podniebieniu solidne. Wina ze
szczepu muscat są naturalnym partnerem dla czekolady,
doskonale współgrają z słodyczą i charakterem czekolady.
Smacznego!!!
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Przy dobieraniu wina do deserów czekoladowych należy
unikać połączeń z winami wyraźnie owocowymi jak słodkie
rieslingi czy sauternes, wina wtedy tracą na impecie i stają się nijakie. 


Czekolada najlepiej komponuje się z winami
wzmacnianymi jak porto, a „legendarnym partnerem” dla
czekolady są wina z apelacji Banylus z południowej Francji.



2 komentarze: