sobota, 23 lutego 2013

Daktyle zapiekane




Bardzo ciekawa przekąska. Inspiracją były warsztaty w restauracji Blue Cactus zorganizowanych przez Paclan. Jeżeli ktoś liczy kalorie, to tutaj może zaciąć się licznik;)

  • 16 świeżych daktyli,
  • 8 plasterków boczku,
  • 120 gram kiełbasy polskiej wędzonej,

 
Kiełbasę obrać ze skórki, rozdrobnić. Z daktyli wyjąć pestki, na ich miejsce włożyć kiełbasę. Zawinąć w pół plasterka boczku, spiąć wykałaczką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.


6 komentarzy:

  1. ja bym jakoś to zaostrzyła...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiełbasa wędzona polska, której użyłam była lekko pikantna. Oczywiście można użyć chorizo, lub dodać peperoni :)

      Usuń
  2. Jakk to dobrze, że ja nie liczę... :-) I boczek lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast kiełbasy daję migdał. Mmmm - pycha.

    OdpowiedzUsuń