- 1,5 kg flaków wołowych- kupiłam oczyszczone ale nie gotowane!
- 1,5 l dobrego bulionu (wołowego lub wołowego z dodatkiem kurczaka)
- marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- nieduży kawałek selera
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej),
- duża garść majeranku,
- imbir mielony,
- gałka muszkatołowa,
- papryka (może być ostra)
- sól,
- pieprz,
Flaki
dokładnie umyć, pokroić w paski szerokości około 5 cm, zalać zimną wodą, gdy
się zagotuje dodać sól. Gotować około 10 minut. Odlać wodę, flaki dokładnie opłukać
pod zimną wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować kolejne 5 minut od zagotowania.
Powtórnie wylać wodę, flaki opłukać, zalać bulionem i gotować około 3 godzin, do miękkości.
Powtórnie wylać wodę, flaki opłukać, zalać bulionem i gotować około 3 godzin, do miękkości.
Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w słomkę, lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Podsmażyć na tłuszczu, wlać 150 - 200 ml wody i dusić do miękkości lub al`dente.
Flaki wyjąć, pokroić w cienkie paski włożyć z powrotem do wywaru.
Dodać duszone warzywa, przyprawy - majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, paprykę, sól, pieprz. Przyprawy dodajemy do smaku.
Razem gotować około 30 minut.
Flaki wyjąć, pokroić w cienkie paski włożyć z powrotem do wywaru.
Dodać duszone warzywa, przyprawy - majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, paprykę, sól, pieprz. Przyprawy dodajemy do smaku.
Razem gotować około 30 minut.
uwielbiam flaczki ;)
OdpowiedzUsuń