sobota, 16 lutego 2013

Flaki



  • 1,5 kg flaków wołowych- kupiłam oczyszczone ale nie gotowane!
  • kurczak rosołowy lub wołowina (np. szponder),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie, 

  • marchewka, 
  • 1 mała pietruszka, 
  • nieduży kawałek selera
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej),
  • duża garść majeranku,
  • imbir mielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka (może być ostra)
  • sól,
  • pieprz,
Kurczaka oczyścić, umyć, włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, zalać zimną wodą i ugotować wywar. Odcedzić (kurczaka można podać na przykład w sosie chrzanowym). 3/4 litra wywaru odlać do garnuszka, resztę użyć do gotowania flaków.


Flaki dokładnie umyć, pokroić w paski szerokości około 5 cm, zalać zimną wodą, gdy się zagotuje dodać sól. Gotować około 10 minut. Odlać wodę, flaki dokładnie opłukać pod zimną wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować kolejne 5 minut od zagotowania. Znowu wylać, opłukać i zalać zimną wodą i gotować 5 minut od zagotowania. Powtórnie wylać wodę, flaki opłukać, zalać wywarem i gotować około 3 godzin, do miękkości. 


Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w słomkę, lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Podsmażyć na tłuszczu, wlać 150 - 200 ml wody i dusić do miękkości lub al`dente. 
Flaki wyjąć, pokroić w cienkie paski i zalać odłożonym wywarem (tym z garnuszka).
Dodać duszone warzywa, przypraw - majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, paprykę, sól, pieprz. Przyprawy dodajemy do smaku.   
Razem gotować około 30 minut.



3 komentarze:

  1. Czy nie za dużo płukań?
    Flaki jak polityka, muszą trącić g. ale nie za bardzo.

    Czy rosołek z kurczaka nie za delikatny?
    Czy listek bobkowy nie powoduje mętnienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotuję tak, aby nam smakowało – rodzinie i znajomym. Jeżeli danie zostanie zaakceptowane przepis trafia na bloga. Zdarza się, iż przygotuję coś, co nie zasługuje na znalezienie się tutaj(czyli na blogu). Flaki tak przygotowane nam smakowały, oczywiście nie wyszło z podanych ilości wiadro zupy, pożywiło się 8 osób – i flaki były traktowane jak zupa-przystawka a nie jak danie główne, czyli „dołek” flaków na osobę. Kurczak rosołowy jest sporym ptaszkiem i w zupełności wystarczył. A dodanie listka laurowego – bardzo pasuje tu jego smak i aromat, nie zauważyłam efektów ubocznych jego zastosowania. Uważam, że nie było za dużo płukań.

      Usuń