sobota, 16 lutego 2013

Flaki



  • 1,5 kg flaków wołowych- kupiłam oczyszczone ale nie gotowane!

  • 1,5 l dobrego bulionu (wołowego lub wołowego z dodatkiem kurczaka) 

  • marchewka, 
  • 1 mała pietruszka, 
  • nieduży kawałek selera
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej),
  • duża garść majeranku,
  • imbir mielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka (może być ostra)
  • sól,
  • pieprz,


Flaki dokładnie umyć, pokroić w paski szerokości około 5 cm, zalać zimną wodą, gdy się zagotuje dodać sól. Gotować około 10 minut. Odlać wodę, flaki dokładnie opłukać pod zimną wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować kolejne 5 minut od zagotowania. 
Powtórnie wylać wodę, flaki opłukać, zalać bulionem i gotować około 3 godzin, do miękkości. 


Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w słomkę, lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Podsmażyć na tłuszczu, wlać 150 - 200 ml wody i dusić do miękkości lub al`dente. 
Flaki wyjąć, pokroić w cienkie paski włożyć z powrotem do wywaru.
Dodać duszone warzywa, przyprawy - majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, paprykę, sól, pieprz. Przyprawy dodajemy do smaku.   
Razem gotować około 30 minut.



1 komentarz: