piątek, 22 lutego 2013

Kaczka z jabłkami, z winem i cynamonem



  • kaczka,
  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 5 jabłek,
  • 2 garście majeranku,
  • sól,
  • cynamon,
  • 100 ml miodu pitnego
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.  Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć.  Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych.  Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę włożyć do garnka (ja mam kamienny garnek) i zalać winem. Odstawić na dwa dni. Oczywiście można pominąć ten etap, ale chyba warto ją pomoczyć.
Kaczkę wyjąć z wina, opłukać, wytrzeć do sucha. Natrzeć solą i majerankiem. Odłożyć na co najmniej godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, natrzeć cynamonem i polać 80 ml miodu pitnego.
Kaczkę napełnić jabłkami, zostawiając trochę luzu. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Kaczkę ułożyć na ruszcie nad brytfanką. Do brytfanki wlać wodę – około 4-5 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Kiedy temperatura w piekarniku spadnie do 160 stopni posmarować kaczkę resztą miodu. Piec 50-60 minut od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
Możemy upiec kaczkę bez luzowania, ale:
- krócej się piecze bez kości,
- łatwiej się kroi gdy nie ma kości,
- dużo wygodniej się je kaczkę bez kości


4 komentarze:

  1. Niedawno robiłam ale nie umiem tak zrobić jak Ty. Wygląda bardzo apetycznie.serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczka luzaczka z jabłuszkami - 9 cud świata. W życiu bym się tak nie poświęciła z tym luzowaniem, ale zjeść to z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń