sobota, 9 lutego 2013

Placki mandaryńskie





Dodatek nie tylko do kaczki po pekińsku. Przepis z książki „Kuchnia chińska podbija świat”. Ja robię placki z mąki pszennej.
  • 300 gram mąki,
  • 250 ml gotującej się wody,
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego
Do mąki wlać wodę i dobrze wymieszać a następnie dobrze wyrobić – ciasto ma być elastyczne. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut.
Następnie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 16 równych części.
Każdy kawałek lekko rozwałkować. Następnie jeden kawałek smarować olejem sezamowym, kłaść na nim drugi i wałkować aż otrzymamy placek o średnicy około 15 cm. Smażyć na patelni naleśnikowej posmarowanej olejem sezamowym aż się lekko przyrumienią. Usmażone placki zdejmujemy, rozdzielamy (powinny się bardzo łatwo rozdzielać) i trzymamy w cieple do chwili podania na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz