sobota, 2 lutego 2013

Róże karnawałowe


Czasem warto się pobawić i oprócz faworków usmażyć kilka róż karnawałowych. Przygotowuje się je z tego samego ciasta również bardzo cienko rozwałkowanego.
Z ciasta wycinamy krążki o trzech różnych średnicach. Każdy krążek nacinamy w pięciu miejscach a następnie sklejamy (białkiem) trzy krążki od największego do najmniejszego. Smażymy układając najmniejszym krążkiem do dołu, gdy się zrumieni odwracamy i wyjmujemy układając na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ostudzone róże posypujemy cukrem pudrem z wanilią a na środku każdego układamy konfiturę  z róży. 



Do faworków polecam Morio-Muskat z
Winnicy Steinmühle, delikatnie słodkie wino o muszkatowym aromacie i subtelnej cytrusowej kwasowości. Idealne właśnie do faworków i innych delikatnie słodkich deserów, uwaga litrowa butelka cena 46 pln. Rok 2010, podawać schłodzone do 14 stopni.
poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta

Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker


 


3 komentarze:

  1. I tak do czwartku nie dotrwają:(

    OdpowiedzUsuń
  2. buuuu, i znowu nikt mnie nie zaprosił na takie pyszności !

    OdpowiedzUsuń