piątek, 15 lutego 2013

Tort czekoladowy z rozmarynem



Czasem robiąc tort lubię się pobawić, pokombinować, dodać sobie troszkę roboty, aby zaskoczyć biesiadników. Moje torty nie są zbyt słodkie, więc osobom lubiących słodkie torty proponuję dodanie większej ilości cukru do kremów.
Tort zrobiłam używając trzech rodzajów czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Oczywiście można zrobić go z jednego jednego rodzaju czekolady.
Biszkopt:
  • 50 gram mlecznej czekolady,
  • 50 gram białej czekolady,
  • 50 gram gorzkiej czekolady,
  • 12 jaj,
  • 300 gram mąki pszennej,
  • 220 gram startych migdałów,
  • 90 gram startych biszkoptów,
  • 1 cytryna,
  • wanilia,
  • szczypta soli
Czekolady zetrzeć, każdą oddzielnie. Cytrynę umyć i sparzyć. Wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę. Żółtka utrzeć na pulchną masę z cukrem, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ucierać. Dodać startą skórkę cytrynową oraz nasionka z wanilii. Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli pod koniec ubijania.
Masę jajeczną podzielić na trzy części, do każdej dodać 1/3 biszkoptów oraz migdałów. Do każdej części dodać inną czekoladę i wymieszać. Następnie do każdej dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać.
Masy wyłożyć do trzech jednakowych foremek tortowych. Ja mam specjalną formę z podziałką, dzięki czemu piekę biszkopty trójkolorowe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Po upieczeniu wyjąć, wyjmując z foremki odwrócić do góry dnem na deskę a następnie postawić na kratce do ostudzenia.
Po ostudzeniu delikatnie ściąć wierzchy i spody z biszkoptów.

Krem rozmarynowy
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • gałązka rozmarynu,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 30 ml brandy,
  • 3 żółtka,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
Zagotować śmietanę z rozmarynem, ostudzić, przecedzić. Żółtka (z jajek sparzonych) utrzeć na kogel-mogel z cukrem, następnie dodać śmietanę rozmarynową i dokładnie utrzeć. Następnie dalej ucierając dodać sok z cytryny a później brandy. Na koniec dodać serek mascarpone i delikatnie a dokładnie wymieszać.

Krem z brandy
  • 3 żółtka,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 30 ml brandy,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.
Żółtka (z jajek sparzonych) utrzeć na kogel-mogel z cukrem, następnie dalej ucierając dodać sok z cytryny a później brandy. Na koniec dodać serek mascarpone i delikatnie a dokładnie wymieszać.
Ułożyć biszkopt, posmarować go kremem rozmarynowym, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem rozmarynowym. Przykryć trzecim krążkiem i cały tort posmarować kremem z brandy.





11 komentarzy:

  1. Dodatek rozmarynu jest bardzo interesujący:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za tortami bo przeważnie są za słodkie, ale Asi torciki są odpowiednio "nawilżone" i "kwaskowate". I tego kawałeczek też bym wtrząchnęła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. rozmaryn... to bardzo ciekawy tort :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozmaryn w torcie mnie zaintrygował, bardzo jestem ciekawa, jak smakował :) Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest delikatna nuta rozmarynowa a nie ostry smak rozmarynu :)

      Usuń
  6. Nie spotkałam się z ziołami "na słodko" (w sensie takim jak w tym kremie). Zanim spróbowałam to były pewne obawy, że ten rozmaryn "przebije" inne smaki. Ale okazało się, że zadziwiająco smaczny jest.Ja nie potrafię określić smaku i np. z czymś porównać, ale było pysznie:) Na jeden raz mogłam zjeść tylko jeden kawałeczek, ale było "na wynos" i na drugi dzień też się oblizywałam:). Jak ktoś lubi piec, to warto spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy mozna pominąć brandy w kremie rozmarynowym ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można. Dałabym odrobinę wanilii dla złamania smaku

      Usuń
  8. Czy w przepisie na krem z brandy nie powinno być 30ml soku z cytryny zamiast 300?

    OdpowiedzUsuń