wtorek, 2 lipca 2013

Caprese mrożona


Kto nie zna sałatki caprese… Teraz gdy pojawiły się pomidory, jeszcze nie te polne, ale już smakiem przypominające prawdziwe. U mnie w domu sałatka często gości na stole w klasycznej wersji, jak również na ciepło, a gdy skwar dokucza proponuję ją na zimno, mrożoną :)

  • 1,5 kg pomidorów,
  • 10 liści bazylii,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • 100 gram mozzarelli,
  • biały krem balsamiczny,
  • listki bazylii do dekoracji

Mozzarellę włożyć do zamrażarki.
Pomidory umyć, osuszyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę razem z bazylią. Zagotować razem, przecedzić przez gęste sitko a następnie kilka razy przecedzić przez gęstą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać przezroczysty, biały płyn. Doprawić solą i cukrem. Przelać do naczynka do zamrażania i wstawić do zamrażarki na 30-40 minut, tak aby lekko się „ściął”. Następnie lekko przymrożony płyn włożyć do maszynki do lodów. Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W kieliszkach ułożyć sorbet pomidorowy, posypać tartą mozzarellą, udekorować listkami bazylii, polać kremem balsamicznym.



1 komentarz: