wtorek, 2 lipca 2013

Caprese mrożona


Kto nie zna sałatki caprese… Teraz gdy pojawiły się pomidory, jeszcze nie te polne, ale już smakiem przypominające prawdziwe. U mnie w domu sałatka często gości na stole w klasycznej wersji, jak również na ciepło, a gdy skwar dokucza proponuję ją na zimno, mrożoną.



Mozzarellę włożyć do zamrażarki.

Pomidory umyć, osuszyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę razem z bazylią.

Zagotować razem, przecedzić przez gęste sitko a następnie kilka razy przecedzić przez gęstą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać przezroczysty, biały płyn.

Doprawić solą i cukrem.

Przelać do naczynka do zamrażania i wstawić do zamrażarki na 30-40 minut, tak aby lekko się „ściął”. Następnie lekko przymrożony płyn włożyć do maszynki do lodów.

Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

W kieliszkach ułożyć sorbet pomidorowy, posypać tartą mozzarellą, udekorować listkami bazylii, polać kremem balsamicznym.





  • 1,5 kg pomidorów,

  • 10 liści bazylii,

  • sól,

  • szczypta cukru,

  • 100 g mozzarelli,

  • biały krem balsamiczny,

  • listki bazylii do dekoracji



1 komentarz: