Kto
nie zna sałatki caprese… Teraz gdy pojawiły się pomidory, jeszcze nie te polne,
ale już smakiem przypominające prawdziwe. U mnie w domu sałatka często gości na stole w klasycznej
wersji, jak również na
ciepło, a gdy skwar dokucza proponuję ją na zimno, mrożoną.
- 1,5 kg pomidorów,
- 10 liści bazylii,
- sól,
- szczypta cukru,
- 100 g mozzarelli,
- biały krem balsamiczny,
- listki bazylii do dekoracji
Pomidory
umyć, osuszyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę razem z bazylią.
Zagotować razem, przecedzić przez gęste sitko a następnie kilka razy przecedzić
przez gęstą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać przezroczysty, biały płyn. Doprawić
solą i cukrem. Przelać do naczynka do zamrażania i wstawić do zamrażarki na
30-40 minut, tak aby lekko się „ściął”. Następnie lekko przymrożony płyn włożyć
do maszynki do lodów. Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W
kieliszkach ułożyć sorbet pomidorowy, posypać tartą mozzarellą, udekorować listkami
bazylii, polać kremem balsamicznym.
Pyszna:)
OdpowiedzUsuń