poniedziałek, 15 lipca 2013

Ciasto czekoladowe z wiśniami




Ciasto czekoladowe z wiśniami....może nie wygląda, ale za to jak smakuje...

  • 120 gram migdałów,
  • 200 gram biszkoptów,
  • 120 ml wytrawnego białego wina,
  • 40 ml wiśniówki – nalewki z wiśni,
  • 130 gram masła,
  • 200 gram drobnego cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli,
  • 1,5 kg wiśni 
 

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować.
Masło utrzeć na śmietanę, dodać cukier i żółtka i ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie dodać kakao i cynamon, wymieszać.
Białka ubić na sztywną piane dodając szczyptę soli.
Na biszkopty wyłożyć masę maślano-jajeczną, wiśnie i dokładnie wymieszać, następnie dodać pianę i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.





1 komentarz: