piątek, 19 lipca 2013

Ciasto z owocami - z agrestem




  • 5 jajek,
  • 350 gram cukru pudru,
  • 400 gram mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,4 kg owoców – agrest, wiśnie, czereśnie, jagody…

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Owoce umyć, osuszyć. Agrest „ogolić” - obciąć końcówki, czereśnie i wiśnie wydrylować.
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( ja użyłam tortownice o średnicy 24 cm), na wierzch wysypać owoce i delikatnie docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz