środa, 31 lipca 2013

Lody jagodowe




Ponieważ jagody już się kończą można użyć borówki amerykańskie
  • 500 gram jagód,
  • 4 jajka,
  • 150 ml syropu cukrowego*
  • sok z ½ cytryny,
  • 80 gram migdałów,
  • 3 łyżki cukru,
  • 50 ml Crème de cassis lub nalewki z czarnej porzeczki.
Migdały zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, obrać ze skórki, posiekać. Na rozgrzanej patelni skarmelizować 3 łyżki cukru, wsypać migdały, zamieszać, dodać cassis. Mieszać dopóki cały płyn nie odparuje. Wyłożyć na rozłożony papier do pieczenia i odstawić do ostudzenia,  następnie zmiksować.
Jagody zmiksować, przełożyć do garnka, dodać 50 ml syropu i zagotować. Odstawić do ostudzenia.


Jajka sparzyć. Ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodać 100 ml syropu. Następnie stopniowo dodawać owoce i migdały.
Całość przelać do maszynki do lodów.
Podałam z likierem jajecznym.

zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz