sobota, 6 lipca 2013

Pieczone ziemniaki z grilla


Pieczone ziemniaki w ognisku… dla mnie wspomnienie dzieciństwa, wakacyjnych wyjazdów. Kiedy wieczorami siedziało się przy ognisku (grilla wtedy jeszcze nie wynaleziono) z patykiem z kiełbasą na końcu i ziemniakami zakopanymi w popiele…, jakie one były dobre.
No cóż, ognisk dzisiaj nie ma, ale mamy wszechobecne grille . Czy ktoś wyobraża sobie wypad na działkę bez przysłowiowej karkówki? Chyba już nie. Proponuję ziemniaki z grilla, ale ponieważ ziemniaki pieką się długo należy wcześniej je lekko podgotować. Mają być al dente, nie powinny być rozgotowane. Ugotowane ziemniaki należy zawinąć w grubą folię aluminiową i ułożyć w palenisku grilla obok żaru. Kiedy karkówka czy inne dania będę już gotowe możemy zajrzeć do naszych ziemniaków – wystarczy wykałaczką nakłuć przez folię. Jeżeli są miękkie znaczy, że są już gotowe. Do kartofli można podać sosy, ale i z samym masłem też będą dobre :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz