sobota, 13 lipca 2013

Tarta z czarną porzeczką i migdałami


Ciasto:
  • 300 gram mąki krupczatki,
  • 150 gram masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 100 gram cukru pudru,
Wszystkie składniki włożyć do miksera, szybko zmiksować, wyjąć i zlepić w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć na 20 minut do lodówki.
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć nim formę. Ciasto posmarować lekko rozmąconym białkiem,  ponakłuwać widelcem, wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Ciasto powinno minimalnie się przyrumienić. 

  • 800 gram czarnej porzeczki – może być czerwona porzeczka lub jagody.
Polewa migdałowa
  • 1 żółtko
  • 1 jajko,
  • 70 gram cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można użyć cukier waniliowy),
  • 70 gram masła,
  • 80 gram zmielonych migdałów ( nie obieram migdałów, ścieram razem ze skórką),
  • 30 gram bułki tartej.
Porzeczki odszypułkować, umyć, osuszyć.
Żółtko, jajko i cukier ubić na pulchną masę, następnie dalej ubijając powoli dolewać sok z cytryny. Następnie dodać stopione masło i wanilię, wymieszać. Dodać migdały, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć porzeczki i polać je masą migdałową. Wstawić do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 25-30 minut. Masa musi się zarumienić.


2 komentarze: