niedziela, 7 lipca 2013

Torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem




  • 5 białek,
  • 180 gram cukru pudru,
  • 2 łyżki hibiskusa suszonego,
  • 1 goździk,
  • 1 ziele angielskie,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody…..
Hibiskus i przyprawy zemleć. Białka ( z jajek przed rozbiciem sparzonych) wlać do miski, dodać cukier i ustawić na garnku z gotującą się wodą, mieszać aż cukier dokładnie się rozpuści. Zestawić miskę z garnka i ubijać białka na bardzo sztywną pianę. Następnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.


Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na który wyłożyć białka nadając im żądany kształt. Ja przygotowałam dwa okrągłe „ blaty”.
Wstawić do pieca nagrzanego do 90-100 stopni i suszyć przy uchylonym piekarniku minimum 3 godziny.
Następnie odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę.
„Blat” bezowy ułożyć na paterze, wyłożyć na niego połowę śmietany, trochę owoców, przykryć drugim „blatem”, na nim resztę śmietany i udekorować owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz