wtorek, 30 lipca 2013

Złote Łazienki - miód z pasieki na dachu hotelu Hyatt Regency Warsaw




Niedawno usłyszałam o pasiece w Warszawie… w centrum miasta na dachu hotelu Hyatt Regency Warsaw jest prawdziwa pasieka gdzie mieszka około pół miliona pszczół. 


Produkują one miód z pyłku i nektaru przede wszystkim z Parku Łazienek Królewskich, w którym aż 90% drzew, krzewów i roślin należy do miododajnych. Pszczoły z Hyatta docierają również do Ogrodu Botanicznego, Pola Mokotowskiego, Parku Morskie Oko.


Rodzi się pytanie czy taki miód ma jakąś wartość… czy miód zebrany w centrum miasta nie jest zanieczyszczony… czy goście hotelu ( do nich trafia miód podczas śniadań w restauracji Venti-tre) nie są zatruwani miejskimi zanieczyszczeniami?...


No, więc odpowiedź jest jedna – ten miód jest zdrowy i nawet można powiedzieć, że jest zdrowszy od niejednego miodu kupowanego w sklepie czy na targu. Miód z Hyatta jest przebadany:
„Próbki pierwszego miodu zostały wysłane do laboratorium badania jakości produktów pszczelich w Instytucie Ogrodnictwa w Puławach. Badania potwierdziły doskonałe walory miodu. Parametry miodu „Łazienki Gold” były zgodne z wymaganiami Polskiej Normy. Dodatkowo, zbadano również miód na zawartość metali ciężkich, aby wykluczyć zarzut, że pasieka położona przy ruchliwych ulicach w centrum miasta może produkować zanieczyszczony miód. Zawartość metali ciężkich w wynikach badań okazała się wielokrotnie niższa od dopuszczalnej normy, co potwierdziło jedynie fakt, że miód produkowany w hotelowej pasiece Hyatt Regency Warsaw jest miodem ekologicznym”.
Niemożliwe… a jednak prawdziwe…
Pasieka została założona w 2012 roku, pomysłodawcą był Dyrektor Generalny hotelu Hyatt Regency Warsaw, Mr. Heddo Siebs.
Początkowo były to dwa ule, obecnie jest ich aż sześć. 


Pasieka jest pod opieką Pana Marka Barzyka doświadczonego pszczelarza, który prowadzi swoją ekologiczną pasiekę na Podkarpaciu. Marek Barzyk posiada niezwykle duże doświadczenie w produkcji miodu, a jego  priorytetem jest hodowla pszczół w jak najbardziej naturalnym środowisku. Ustawił ule w odpowiednim miejscu na dachu ustawiając krzewy, drewniane zasłony chroniące przed mrozem i słońcem oraz poidło dla pszczół z bieżącą wodą. 


Na co dzień pszczołami opiekuje się Szef Kuchni Dariusz Suchenek.


Miód "Łazienki Gold” jak przystało na porządny miód jest wirowany na zimno, i nie jest podgrzewany.
Ja słoiczek takiego miodu lipowo- akacjowego wygrałam w konkursie zorganizowanym przez gastronautów. A zdjęcia w pasiece zrobiłam dzięki uprzejmości Hotelu Hyatt Regency Warsaw.


Będąc na spacerze w Łazienkach, Ogrodzie Botanicznym możemy spotkać pracowite pszczółki z hotelu Hyatt.




3 komentarze:

  1. aż trudno uwierzyć, że jest to miód ekologiczny..:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda... No, ale badania pokazują, że jednak.... Tak jak uprawy w mieście - ziół, warzyw....Uli na balkonach trzymać nie będziemy, ale zioła możemy uprawiać:) Ja mam cały ogródek ziołowy na balkonie :)

      Usuń
  2. W mieście nie ma praktycznie pestycydów i to jest duży plus. A benzyny ołowiowej już dawno nie ma...

    OdpowiedzUsuń