piątek, 9 sierpnia 2013

Ciasto z mirabelkami i migdałami






Mirabelki typ śliwy z gatunku lubaszka, o małych kulistych lub owalnych owocach.

  • 125 gram masła,
  • 125 gram cukru,
  • 2 jajka,
  • 4-5 kropli olejku z migdałów – likieru migdałowego,
  • 175 gram mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 gram mielonych migdałów,
  • 1 kilogram mirabelek,
  • 40 gram migdałów w płatkach



Masło ubić, dodać cukier, ubijać dalej dodając jajka i likier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami a następnie z masą maślano-jajeczną. Mirabelki umyć, osuszyć , wypestkować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (użyłam formy o wymiarach 30x20 cm)wyłożyć ciasto, na nie wyłożyć mirabelki i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.



7 komentarzy:

  1. pewnie do herbatki i kawy :) palce tylko oblizywać, pożarłabym bez widelczyka :) "PALCYMA"

    OdpowiedzUsuń
  2. A śmieli się z jednego posła jak o mirabelkach wspomniał!!!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy z proporcjami tego ciasta na pewno jest wszystko w porządku? Nie ma pomyłki? (trochę mało mąki na tak dużą blachę, wydaje mi się...)
    I nie dodaje się tutaj żadnego mleka, czy jogurtu...? Samo masło i jaja?

    Akurat mam na zbyciu siatkę mirabelek i chciałam je wrzucić w jakieś ciacho - Twoje wygląda apetycznie! :)
    Tylko właśnie mam pewne wątpliwości, patrząc na skład...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie według tego przepisu ciasto zostało upieczone :) Na pewno tak jest :)
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź :))
      W takim razie zabieram się za pieczenie! :D

      Pozdrawiam.

      Usuń
    3. czekam na wiadomość jak się udało i czy smakowało, a może jakieś zdjęcie...
      pozdrawiam

      Usuń