Mirabelki
typ śliwy z gatunku lubaszka, o małych kulistych lub owalnych
owocach.
- 125 gram masła,
- 125 gram cukru,
- 2 jajka,
- 4-5 kropli olejku z migdałów – likieru migdałowego,
- 175 gram mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 gram mielonych migdałów,
- 1 kilogram mirabelek,
- 40 gram migdałów w płatkach
Masło
ubić, dodać cukier, ubijać dalej dodając jajka i likier. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami a
następnie z masą maślano-jajeczną. Mirabelki umyć, osuszyć ,
wypestkować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub
wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (użyłam formy o
wymiarach 30x20 cm)wyłożyć ciasto, na nie wyłożyć mirabelki i
posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
pewnie do herbatki i kawy :) palce tylko oblizywać, pożarłabym bez widelczyka :) "PALCYMA"
OdpowiedzUsuń:D
UsuńA śmieli się z jednego posła jak o mirabelkach wspomniał!!!:))
OdpowiedzUsuńCzy z proporcjami tego ciasta na pewno jest wszystko w porządku? Nie ma pomyłki? (trochę mało mąki na tak dużą blachę, wydaje mi się...)
OdpowiedzUsuńI nie dodaje się tutaj żadnego mleka, czy jogurtu...? Samo masło i jaja?
Akurat mam na zbyciu siatkę mirabelek i chciałam je wrzucić w jakieś ciacho - Twoje wygląda apetycznie! :)
Tylko właśnie mam pewne wątpliwości, patrząc na skład...
dokładnie według tego przepisu ciasto zostało upieczone :) Na pewno tak jest :)
Usuńpozdrawiam
Dziękuję za szybką odpowiedź :))
UsuńW takim razie zabieram się za pieczenie! :D
Pozdrawiam.
czekam na wiadomość jak się udało i czy smakowało, a może jakieś zdjęcie...
Usuńpozdrawiam