czwartek, 24 października 2013

Babeczki



  • 5 jajek,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g masła,
  • skórka otarta z 1,5 cytryny,
  • 20 ml likieru pomarańczowego,
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Wymieszać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ubijanych jajek. Zagotować masło i gorące dolewać do masy, cały czas ubijając. Następnie dodać skórkę cytrynową i na koniec likier pomarańczowy.


Ciasto przekładać do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą – o ile są metalowe. Ja użyłam silikonowej formy do babeczek , którą otrzymałam do testowania ze sklepu redcoon.pl.
Tej formy nie trzeba niczym smarować, co jest sporym ułatwieniem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut – w zależności od wielkości babeczek. 


Do ciasta można dodać suszone żurawiny lub rodzynki.
Forma zdała egzamin. Babeczki ładnie się upiekły i bez problemu wyjmowały się z formy. Bez problemu piekły się również kolejne porcje babeczek, nie trzeba formy myć po wyjęciu jednej partii a pieczeniem kolejnej.
Gdyby babeczki nie wyrosły równo i nie chciały „stać” należy spód podciąć.

zastawa z

9 komentarzy:

  1. Babeczki na pewno pyszne, ale i ta foremka fajna z tym wzorkiem!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne :)
    Ja mam takie foremki metalowe, i przez to smarowanie masłem nie chce mi się ich używać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te są bardzo wygodne w użyciu, łatwo wyjąć upieczone babeczki i naprawdę bez smarowania.... :)
      no i ładne są :)

      Usuń