poniedziałek, 7 października 2013

VMI Wyższa Szkoła Kulinarna - inauguracja roku akademickiego




Dziś w restauracji Warszawa Wschodnia odbyła się uroczysta inauguracja Roku Akademickiego 2013/2014 w Wyższej Szkole Kulinarnej. Gośćmi honorowymi, którzy wygłosili wykłady inauguracyjne byli:


Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie w hotelu Le Regina 


oraz Piotr Adamczewski, pisarz i dziennikarz kulinarny. 


  dr Piotr Stefaniuk - Rektor 


Studenci będą kształceni w zakresie specjalności FOOD DESIGN. 
FOOD DESIGN jest specjalnością dedykowaną przyszłym szefom kuchni i kreatorom kulinarnym, ludziom kreatywnym o wrażliwości degustacyjnej i estetycznej, chcącym znaleźć swoje miejsce pracy w ekskluzywnych restauracjach i studiach kulinarnych oraz wszędzie tam, gdzie tworzone są koncepcje nowych dań i kreowane są nowe trendy. 
Między innymi wykładać będą:
·         Barbara Adamczewska - od kilkunastu lat zajmuje się pisaniem książek kulinarnych z ambicjami reporterskimi m.in. Gotuj z głową, Potrawy dla niespodziewanych gości, Potrawy na skromną kieszeń, dziennikarka prasy kobiecej,
·         Piotr Adamczewski - polonista, dziennikarz tygodnika POLITYKA, krytyk kulinarny, autor felietonów w radiu TOK FM, gospodarz bloga kulinarnego Gotuj się! oraz witryny www.admaczewsy.pl prowadzonej razem z żoną - Barbarą.
·         dr Wojciech Bońkowski – krytyk winiarski i degustator.
·         Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ancora w Krakowie.
·         Sebastian Krauzowicz - kreator i poszukiwacz nowych smaków,
·         Ewa Kubicka – fotografka, graficzka, autorka, absolwentka ASP z doświadczeniem w pracy w agencjach,
·         Adam Michalski – ekspert, trener, szkoleniowiec kulinarny,
·         Maciej Nowicki - wieloletni szef kuchni w Polsce, sporą część życia spędził we Francji, współpracownik prof. Jarosława Dumanowskiego, z którym wspólnie odkrywa smaki kuchni staropolskiej,
·         Karol Okrasa - jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia,
·         Paweł Oszczyk - szef kuchni w restauracji La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw,
·         Hanna Szymanderska - pisarka, kucharka, autorka niezwykle popularnych książek i poradników kucharskich,


Za wszystkich profesorów oraz studentów trzymam kciuki.
Mam nadzieję że za kilka lat wielu z tych którzy dziś rozpoczęli naukę będzie szefami swoich wspaniałych restauracji.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza