środa, 16 października 2013

Comber z sarny


Wspaniały, delikatny… nie potrzeba nic kombinować… według mnie im prościej tym lepiej.
  • comber sarny,
  • czerwone wytrawne wino,
  • gałązka tymianku,
  • miód lub cukier,
  • sól,
Comber oczyścić z błon, umyć, osuszyć. Zalać czerwonym winem i odstawić na godzinę.
1 szklankę czerwonego wina wlać do garnka, włożyć tymianek i gotować aż odparuje ¾ objętości. Wyjąć tymianek, doprawić miodem lub cukrem i szczyptą soli, chwilę jeszcze gotować.
Mięso wyjąć z wina, osuszyć ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić mięso na około 5 minut aż osiągnie w środku temperaturę 62 stopni.
Po wyjęciu odstawić na parę minut aby mięso odpoczęło. Kroić w plastry i podawać z sosem.





          

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. 1 szklankę czerwonego wina wlać do garnka, włożyć tymianek i gotować aż odparuje ¾ objętości. Wyjąć tymianek, doprawić miodem lub cukrem i szczyptą soli, chwilę jeszcze gotować.

      Usuń
  2. Czy można to danie przygotować z mrożonego combra? Teraz tylko taka sarnina jest dostępna.
    Mięso piec na suchej blasze? Termoobieg czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, jak najbardziej. Dziczyźnie mrożenie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Góra - dół

      Usuń
  3. I am really enjoying the theme/design oof your site.
    Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
    A handful of mmy blog audience have complained about mmy site nnot working correctly in Explorer but
    look great in Firefox. Do you have any suggestions to help
    fixx this problem?

    OdpowiedzUsuń