środa, 16 października 2013

Comber z sarny


Wspaniały, delikatny… nie potrzeba nic kombinować… według mnie im prościej tym lepiej.
  • comber sarny,
  • czerwone wytrawne wino,
  • gałązka tymianku,
  • miód lub cukier,
  • sól,
Comber oczyścić z błon, umyć, osuszyć. Zalać czerwonym winem i odstawić na godzinę.
1 szklankę czerwonego wina wlać do garnka, włożyć tymianek i gotować aż odparuje ¾ objętości. Wyjąć tymianek, doprawić miodem lub cukrem i szczyptą soli, chwilę jeszcze gotować.
Mięso wyjąć z wina, osuszyć ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić mięso na około 5 minut aż osiągnie w środku temperaturę 62 stopni.
Po wyjęciu odstawić na parę minut aby mięso odpoczęło. Kroić w plastry i podawać z sosem.





          

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. 1 szklankę czerwonego wina wlać do garnka, włożyć tymianek i gotować aż odparuje ¾ objętości. Wyjąć tymianek, doprawić miodem lub cukrem i szczyptą soli, chwilę jeszcze gotować.

      Usuń
  2. Czy można to danie przygotować z mrożonego combra? Teraz tylko taka sarnina jest dostępna.
    Mięso piec na suchej blasze? Termoobieg czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, jak najbardziej. Dziczyźnie mrożenie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Góra - dół

      Usuń