czwartek, 17 października 2013

Kocham Wino Fest….



W ramach festiwalu Kocham Wino Fest zorganizowanego przez Centrum Wina oprócz degustacji około 100 win odbyły się bardzo ciekawe warsztaty łączenia jedzenia z winem a w zasadzie odczuwania smaków.


Wina wybrał dla nas Pan Norbert Brzoza – sommelier Centrum Wina a o stronę kulinarną zatroszczył się Szef kuchni Pan Łukasz Paluchowski.

Do degustacji dostaliśmy trzy wina:


- Cefiro Reserva Sauvignon Blanc
















- Vina Salceda Crianza Rioja 2010














 

- Oremus Szamorodni 2008














Do jedzenia:
- ser z niebieską pleśnią
- łosoś pieczony
- polędwica grillowana
- jabłko
- sól
- cytryna





  

Próby łączenia odbywały się metodą praktycznie każdy z każdym. Okazało się, że łączenie smaków powoduje, iż wino raz robi się słodsze, raz zdecydowanie traci słodycz, niektóre połączenia dodają winu „życia” lub powodują, że staje się ono płaskie, nijakie. Jedne połączenia „pasują”, uzupełniają się a innych zdecydowanie nie polecamy.
Taki sposób degustacyjnej zabawy mogę polecić każde
mu do przeprowadzenia w domu. Może być to dobry pomysł na towarzyskie spotkanie. Gwarantuję, że będzie wiele zaskoczeń i dobrej zabawy.
W przyszłości pomoże nam to pomóc łączyć wina z potrawami.
Po degustacji na dziedzińcu fortecy degustowaliśmy win będące w ofercie CENTRUM WINA oraz rozmowami ze znajomymi, którzy również licznie się tam stawili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz