poniedziałek, 14 października 2013

Krem z borowików



Zupa z borowików, prawdziwków... pyszna, aromatyczna zupa krem. Na co dzień i od święta.

Borowiki oczyścić, robaczywe wyrzucić, szybko opłukać. Pokroić w grube plasterki. Cebule pokroić w półplasterki, Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i udusić na nim cebulę. Przełożyć do garnka, następnie podsmażyć na maśle prawdziwki. Dodać do cebuli. Wlać bulion i gorącą wodę ( tyle aby przykryć grzyby) i gotować około 20 minut. Zmiksować. Doprawić solą, szczyptą cukru, kilkoma kroplami soku z cytryny. W razie potrzeby dolać trochę wody aby otrzymać odpowiednią dla nas konsystencję. Jedni wolą bardziej gęsty krem inni zdecydowanie bardziej płynny. Można przetrzeć przez sito, wówczas krem będzie delikatniejszy – ja przecieram.





  • 1 kg świeżych borowików (można być mrożone),

  • bulion warzywny lub drobiowy,

  • 2 średnie cebule,

  • sól,

  • cukier,

  • sok z cytryny,

  • pieprz,

  • masło - zamiast może być olej,


4 komentarze:

  1. Sądząc po wyglądzie, na pewno smakował wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wróciłem z Mazur pełnym koszem świeżo zebranych dziś prawdziwków. Zrobiłem zupę wg tego przepisu. Wybrałem jeden z prostszych a i tak cała operacja do finału trwała 2 godz. Zupka dobra ale bez rewelacji. Może do jutrzejszego obiadu trochę się jeszcze "przegryzie" i będzie lepsza. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obieranie grzybów zajmuje dużo czasu... zależy ile się ich ma... ale dwie godziny? To ma być po prostu krem z prawdziwków o smaku prawdziwków :) No i bulion jest też dość istotny, tylko domowy ma ten smak :)

      Usuń