piątek, 4 października 2013

Syrop miętowy


  • 50 g świeżych liści mięty,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml wody,
  • skórka otarta z ½ cytryny,
  • łyżka soku z cytryny,

Czyste i suche liście mięty zmiksować z 250 gramami cukru i niewielką ilością wodą. Pozostałą część wody i cukru zagotować, dodać do niej zmiksowane liście mięty i skórkę z cytryny, zagotować, dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia, na kilka godzin. Następnie przecedzić przez gazę, zagotować i gorący syrop nalewać do wyparzonych słoiczków.



Do zmiksowania mięty użyłam mikser Severin SM 3714 ze sklepu redcoon.pl. Zdał egzamin :)

2 komentarze:

  1. Szkoda, że już mam mikser, bo ten mi się podoba::) A do czego ten syrop używasz?

    OdpowiedzUsuń