piątek, 18 października 2013

Szarlotka orzechowo pomarańczowa


Szarlotka nie musi być nudna, można trochę urozmaicić, odświeżyć, podkręcić. Proponuję dodać trochę orzechów do ciasta :) 

Ciasto: Wszystkie składniki (oprócz cukru perlistego) włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w kulę, podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować do wielkości formy (20x30 cm) i ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut aż ciasto lekko się zrumieni.


Nadzienie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, odcisnąć sok i przelać go do garnka, dolać do niego likier pomarańczowy i dodać skórkę pomarańczową. Gotować aż odparuje 2/3 objętości płynu. Jabłka doprawić cynamonem, wlać lekko przestudzony syrop i wymieszać.
Masę jabłkową rozłożyć na podpieczonym placku. Drugą część ciasta rozwałkować do wielkości formy, posypać cukrem perlistym, „przewałkować” dociskając cukier. Przełożyć ciasto na jabłka, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, aż osiągnie złoty kolor.
Upieczone ciasto wyjąć, lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.




  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 6 łyżek gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  •  
  • 20 g cukru perlistego
  •  
  • Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – najlepiej domowej roboty,
  • 100 ml likieru pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • cukier puder


  • biała zastawa z
      

    2 komentarze: