wtorek, 22 października 2013

Tarta jesienna I - jabłkowo - gruszkowa



  • Ciasto:
  • 200 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 łyżka calvadosu, śliwowicy lub żubrówki,
  • Farsz:
  • 1,25 kg. – jabłek i gruszek – (4 gruszki, 3 jabłka)
  • 150 g rodzynek,
  • 30 ml brandy waniliowego,
  • sok z ½ limonki,
  • polewa:
  • 3 białka,
  • 1 szczypta soli,
  • 130 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego,
  • 100 g orzechów laskowych,
Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się skórki. Następnie orzechy zetrzeć/zmielić.
Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.



Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Obrane i pokrojone w sporą kostkę owoce włożyć do garnka, wlać brandy, sok z cytryny i gotować około 15-20 minut (owoce nie powinny bardzo zmięknąć, a płyn powinien odparować) wsypać rodzynki, zamieszać, przykryć pokrywką, odstawić do ostygnięcia. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę – dno i boki. Następnie boki ładnie wyrównać.



Ponakłuwać widelcem. 


Przykryć ciasto papierem do pieczenia (wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi...). Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 10 minut aż ciasto się lekko zrumieni.
Białka z solą ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny.  
Owoce wymieszać z orzechami i delikatnie wymieszać z białkami. Wyłożyć masę owocową na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.



Polecam również tartę śliwkowo-gruszkową


2 komentarze: