sobota, 12 października 2013

Vanillekipferl – herbatniczki migdałowo cytrynowe.





  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 95 g mąki,
  • 30 g mielonych migdałów,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka brandy waniliowego,
  • masło do wysmarowania formy.
Do upieczenia tych ciasteczek potrzebna jest forma do wypieku herbatniczków.
Wszystkie składniki (mają być w temperaturze pokojowej).
Blachę do ciasteczek posmarować masłem i odstawić w chłodne miejsce.
Utrzeć masło na pulchną masę, dalej ucierając dodawać cukier i jajko. Następnie dodać mąkę, mielone migdały, skórkę cytrynową oraz wanilię.


Ciasto nakładać na blachę rozprowadzając szpatułką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut. 


Ciasteczka wyjąć z formy.

biała zastawa z

4 komentarze:

  1. Ciasteczka były super! Jak nie jadam słodkiego, to te dało się przegryźć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta blacha:) a i ciasteczka wyglądają atrakcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajna jest i można różne ciasteczka piec - na słodko i słono :)

      Usuń
    2. Przepyszne ciasteczka ;D:D

      Usuń