wtorek, 11 sierpnia 2015

Słodkie śliwki w occie



Śliwka jest owocem idealnym na utrwalenie w occie. 
Polecam śliwki w occie według przepisu, który otrzymałam ponad ćwierć wieku temu, od Sióstr Michalitek z Miejsca Piastowego.
  • 10 kg śliwek węgierek*,
  • 5 kg cukru,
  • 1/2 l octu 10%

Ocet wlać do garnka, dodać cukier i niewielką ilość wody. Na małym ogniu gotować, co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje.
Śliwki włożyć do dużego naczynia.
Gorącym syropem zalać śliwki.
Po 12 godzinach zlać syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki, Powtórzyć czynność jeszcze raz.
Po kolejnych 12 godzinach, śliwki należy wrzucić do zagotowanego syropu, gotować 5 minut.
Śliwki włożyć do słoików i zakręcić.
*śliwki muszą być lekko niedojrzałe, twarde, z nalotem

2 komentarze:

  1. Dzień dobry. Dziś będę robiła śliwki -czy można je wydrylować przed zalanien zalewą? W całej śliwce trudno rozpoznać, czy są robaki. Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że mogą się "rozciapać" :(

      Usuń