środa, 18 września 2013

Śliwki w occie





  • śliwki węgierki, śliwki muszą być twarde,
  • ocet 6% (około 1 l octu na 2 kg śliwek)
  • cukier – szklanka na słoik o pojemności 0,9 l,
  • 4 goździki na słoik 0,9 l,
  • Kawałek cynamonu na słoik 0,9 l,

Nie myć śliwek. Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, ułożyć w słojach, zalać octem 6%. 

 

Po 24 godzinach ocet wylać. 


Układać śliwki w słoikach warstwami przesypując cukrem, do każdego słoika wkładać przyprawy. Słoiki zakręcić. Ja słoiki przykrywam folią spożywczą a potem dopiero zakręcam.

8 komentarzy:

  1. I mają smak śliwek w occie?

    OdpowiedzUsuń
  2. W przyszłym roku zrobię. Są pyszne. A z mrożonych też by się dało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zastanawiałam się....chyba jednak nie

      Usuń
  3. To świetny i stary :) przepis. Śliwki wychodzą jędrne i słodkie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliwki wychodzą pyszne, a jak łatwo je przygotować... :)

      Usuń
  4. Może mi ktoś napisze, bez pasteryzacji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez pasteryzacji, ściśle według przepisu. Śliwki przygotowane według tego przepisu mogą stać nawet 2 lata

      Usuń