poniedziałek, 2 września 2013

Tatar z tuńczyka według Pawła Oszczyka



  • 1 plaster świeżego tuńczyka grubości około 0,5 cm,
  • skórka otarta z limonki,
  • grejpfrut,
  • sok cytrynowy,
  • 1 szalotka,
  • szczypior z jednej dymki,
  • gałązka kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sos sojowy,
  • marynowany burak,
  • kawior – najlepiej z troci,
  • olej z awokado – można użyć olej arachidowy,
  • listek sałaty,
Jest to danie, które przygotowałyśmy wspólnie z Pawłem Oszczykiem podczas  spotkania w restauracji La Rotisserie. 


Z grapefruita wyciąć segmenty.



Szalotkę drobno posiekać. 


Dymkę cienko pokroić.


Tuńczyka pokroić w paski szerokości około 0,5 cm.


Przełożyć go do miseczki, dodać do niego trochę sosu sojowego, olej z awokado, sok cytrynowy, trochę skórki z limonki, pokrojone w cienkie paski liście kolendry, szalotkę, dymkę i całość delikatnie wymieszać. Pamiętajmy, że lepiej dodać mniej przypraw i później dodać … bo nie odejmiemy ich. Doprawić solą i pieprzem. 


Na talerzu ułożyć segmenty grapefruita, plasterki marynowanego buraka, na nich ułożyć kilka listków sałaty. 


Na wierzchu ułożyć tuńczyka. 


Udekorować kawiorem ... 


... i szczypiorkiem. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza