piątek, 6 września 2013

Królik w sosie musztardowym


Królik duszony w winie i podany z sosem musztardowym - królik w sosie musztardowym.

Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować 2 łyżkami musztardy.
W żeliwnym naczyniu rozpuścić tłuszcz, przesmażyć kawałki królika, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć aż się zeszklić. Następnie oprószyć królika mąką, chwilę przesmażyć dokładnie mieszając, zalać winem i dusić pod przykryciem około 35 minut. Następnie dodać tymianek i dusić 10 minut. 
Wyjąć mięso i trzymać w cieple. Do sosu dodać śmietanę i resztę musztardy, wymieszać. Podawać królika polanego sosem.



  • 1 królik,
  • 3 łyżki tłuszczu z kaczki – można użyć masło,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 cebule,
  • 300 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
  • 4 łyżki gęstej śmietany.


2 komentarze:

  1. Wprawdzie dziś się najadłam, ale porcyjkę króliczka jeszcze dałabym radę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zaszalałam i króliczka zdybałam:-) wyszło pysznie, a faktycznie - sosu trzeba zrobić podwójną porcję /warto dla samego sosu:-))/

    OdpowiedzUsuń