sobota, 21 września 2013

Pierogi z gęsi z nutą pomarańczy i rozmarynu




  • Farsz:
  • 250 g konfitowanej lub pieczonej gęsi,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 ml likieru pomarańczowego,
  • kilka listków rozmarynu,
  • ciasto na pierogi:
  • 300 ml mąki,
  • 160 -180 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • szczypta soli
  • sól,
  • 2 łyżki oleju do gotowania pierogów,
  • tłuszcz (najlepiej gęsi) do smażenia
Ze skórki pomarańczy ściąć białą warstwę, cienko pokroić w paseczki a następnie w kawałki długości około 1 cm. W garnku rozpuścić cukier z  2 łyżkami wody, dodać skórkę i gotować około 10 minut. Wlać likier pomarańczowy i gotować aż płyn odparuje.
Mięso gęsi drobno pokroić. Rozmaryn posiekać. Do posiekanej gęsi dodać rozmaryn oraz skórkę pomarańczową do smaku.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 4-5 minut.
Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.

4 komentarze: