niedziela, 1 września 2013

Roladki schabowe w pomidorach



  • 4 kotlety schabowych,
  • 80 gram mozzarelli,
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią – Kamis,
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • kilka liści szpinaku,
  • mąka pszenna,
  • oliwa,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 300 ml świeżego przecieru pomidorowego lub pomidory krojone  z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka tymianku,
  • kawałek gałązki rozmarynu,
  • szczypta cukru,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki do kawy, ostrej wędzonej papryki,
Mozzarellę zetrzeć na tarce o średnich otworach, wymieszać delikatnie z pieprzem i suszonymi pomidorami. Szpinak umyć, osuszyć. Kotlety rozbić, posypać mozzarellą, przykryć liśćmi szpinaku, znowu posypać serem z przyprawami i zwinąć. Spiąć wykałaczkami, oprószyć mąką. Na rozgrzanej patelni z oliwą układać roladki spięciem do dołu, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Z patelni wylać tłuszcz, wlać wino i zagotować zbierając cały smak z patelni, płyn wlać do roladek, dodać pokrojony czosnek, tymianek i rozmaryn, dusić około 10 minut. Do mięsa dodać pomidory i dusić kolejne 10 minut. Dodać cukier, sok z cytryny, wędzoną paprykę i sól do smaku, dusić kolejne kilka minut. W razie potrzeby dolać trochę wody.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń