czwartek, 13 grudnia 2018

śledź z kapustą


  • 200 g filetów śledzia w oleju,
  • 110 g kapusty kiszonej,
  • 20 g imbiru marynowanego,
  • 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska),
  • 1 cebula czerwona,
  • 20 ml octu jabłkowego,
  • 40 ml cukru,
  • 60 ml wody,
  • 1 goździk,
  • 1 ziele angielskie,
  • 2 ziarna pieprzu czarnego,
  • olej rydzowy,


Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia.
Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać.
Śliwki pokroić w cienkie paski.
Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić.
Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki.


Polać olejem rydzowym.


 zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz