czwartek, 6 grudnia 2018

Kaczka duszona z czerwoną kapustą


Do przygotowania dania użyłam dziką kaczkę, ale może być też kaczka hodowlana.
Dzika kaczka jest mniejsza, ma chudsze mięso i troszkę inny smak od tej hodowlanej.


  • Kaczka,
  • tłuszcz (u mnie gęsi),
  • 0,5 kg czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 5 jagód jałowca.
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,


Kaczkę oczyścić, umyć.


Podzielić na cztery części.
Natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem.
Obsmażyć na rumiano na tłuszczu (nie wytopi się tłuszcz z kaczki podczas smażenia tak jak z hodowlanej ponieważ nie posiada ona takiej ilości tłuszczu).
Przełożyć do garnka z grubym dnem (tłuszczu z podsmażania nie wylewać).
Do kaczki wlać wodę (około 200 ml) i dusić, aż będzie prawie miękka.
Kapustę i cebulę posiekać. Osolić, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut.


Wyjąć z garnka kaczkę, włożyć odciśniętą kapustę, na wierzchu ułożyć kaczkę. Wlać tłuszcz ze smażenia kaczki, oraz 200 ml wody.
Dusić aż kaczka będzie miękka. Wlać wino, dusić razem aż płyn prawie odparuje.
Gdy kaczka będzie gotowa wyjąć ją, a kapustę doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i ewentualnie solą.
Kapustę można zagęścić zasmażką z 1 łyżki mąki i 2 łyżek masła.


Podałam z kopytkami.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza