niedziela, 18 grudnia 2016

Kalerosse™ – sałatka z kalerosse


Kalerosse – hybryda, warzywo powstałe w wyniku skrzyżowania kapusty brukselskiej (brukselki) z jarmużem. Warzywo bez, drażniącego niektórych, zapachu brukselki. W smaku delikatniejsze od jarmużu. 
Kalerosse - „kale” - jarmuż i „brussels” - brukselka.
Dostępne od niedawna w Polsce za sprawą firmy Fit&Easy.
  • 150 g Kalerosse™*,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 płaska łyżka miodu (u mnie leśny),
  • 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego,
  • 1 – 2 mandarynki,

Kalerosse obrać – usunąć wierzchnie brzydkie liście i obciąć końcówki.
Przygotować sos: do miseczki wlać sok z cytryny, dodać miód, musztardę, dokładnie wymieszać. Wlać olej mieszając.
Do gotującej się, lekko osolonej (1 łyżeczka soli) i ocukrzonej (1 łyżka cukru) wody, wrzucić kalerosse. Gdy się zagotuje, wyjąć.


Ułożyć na półmisku, polać sosem.
Podawać na ciepło lub zimno.


Można dodać cząstki mandarynek. Ja z mandarynek wycięłam „filety” - pozbawiłam cząstki mandarynki skórki.


zastawa z 



2 komentarze: