poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną


Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego.
Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów.

Mięso zemleć. Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować ciasto na pierogi.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi.
Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz zagotować.

Podawać z barszczem czerwonym.



  • Ciasto na pierogi:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 200 g ugotowanego mięsa z gęsi,
  • 90 g ugotowanej fasoli (jaś),
  • 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska),
  • 80 - 100 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4-5 łyżek oleju

zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz