wtorek, 16 maja 2017

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i z kruszonką

Veronica Perez


Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem. 

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 130 g masła,
  • 5 jajek,
  • 300 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1,5 kg rabarbaru,
  • szklanka cukru,
  • kruszonka:
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,

Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby odsączyć.
Mleko podgrzać, wsypać do niego drożdże. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami, wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć je tworząc prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar. 


Ciasto zwinąć w rulon, a następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.


Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką. Kawałkami kruszonki posypać ciasto.
Odstawić na kilkanaście minut.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut.
Po 30 minutach, przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nie przypaliła.




8 komentarzy:

  1. sezon na rabarbar to moje prywatne święto. Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) a rabarbar surowy zamoczony w cukrze..... pycha :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. I enjoy what you guys are up too. This kind of clever work and exposure!
    Keep up the very good works guys I've added you guys to our
    blogroll.

    OdpowiedzUsuń
  3. This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I
    have found something which helped me. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Very good blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?

    I'm planning to start my own website soon but I'm a little lost on everything.
    Would you propose starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are
    so many choices out there that I'm totally overwhelmed ..
    Any tips? Thanks a lot!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You :) Tips.. hmm... You must write about something You really love and like :) There was a lot of change of style to finally find it. You must try for what is the best for Yourself :)

      Usuń
    2. Glad to hear that! Hope will help You in future too

      Usuń