wtorek, 16 maja 2017

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i z kruszonką


Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem. 
  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 130 g masła,
  • 5 jajek,
  • 300 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1,5 kg rabarbaru,
  • szklanka cukru,
  • kruszonka:
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,

Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby odsączyć.
Mleko podgrzać, wsypać do niego drożdże. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami, wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć je tworząc prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar. 


Ciasto zwinąć w rulon, a następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.


Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką. Kawałkami kruszonki posypać ciasto.
Odstawić na kilkanaście minut.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut.
Po 30 minutach, przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nie przypaliła.




2 komentarze:

  1. sezon na rabarbar to moje prywatne święto. Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) a rabarbar surowy zamoczony w cukrze..... pycha :) pozdrawiam :)

      Usuń