Kwiaty
cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo
nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie
w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli
wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, że nie będzie
owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Ja zawsze
kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów.
- 6
kwiatów cukinii
- nadzienie:
- 60
gorgonzoli,
- 100
serka śmietankowego,
- łyżka
posiekanej pietruszki,
- 5
– 6 łyżek prażonych pestek dyni,
- ciasto:
- 100
ml mąki pszennej,
- 100
ml mąki kukurydzianej,
- zimna
woda mineralna gazowana,
- szczypta
soli,
- olej
do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),
Gorgonzolę,
serek śmietankowy, pietruszkę dokładnie wymieszać, Dodać pestki
wymieszać.
Mąkę
pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną
i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie.
Powstała mieszanina powinna być o konsystencji gęstej śmietany.
Płatki
kwiatów cukinii lekko rozchylić, włożyć farsz. Zwinąć płatki
na końcach tak, aby zamknąć kwiaty.
Maczać
kwiaty w „cieście” i smażyć w głębokim oleju, około minuty.
Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy.
zastawa z
Coś pięknego! <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńuwielbiam! takie moje wiosenne smaki dzieciństwa. Może nie z gorgonzola, ale kwiaty cukinii w ogóle są pyszne :)
OdpowiedzUsuńto fakt, kwiaty cukinii są piękne i pyszne :)
UsuńRety, nie sądziłam, że kwiaty cukinii są jadalne. Druga sprawa, że chyba nigdy takich kwiatów na oczy nie widziałem, bo kupuję po prostu to co, trzeba - co można obrać i wrzucić na patelnię w bułce tartej. :) Danie wygląda mega wykwintnie, innymi słowy - świetnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Kwiaty cukinii są piękne, ślicznie wyglądają na "krzaczkach", jak i na talerzach :) Gdy cukinia jest młoda i świeża, to proponuję jej nie obierać :) serdecznie pozdrawiam
Usuń