Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, że nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Ja zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów.
Gorgonzolę, serek śmietankowy, pietruszkę dokładnie wymieszać, Dodać pestki wymieszać.
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Powstała mieszanina powinna być o konsystencji gęstej śmietany.
Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, włożyć farsz. Zwinąć płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty.
Maczać kwiaty w „cieście” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy.
6 kwiatów cukinii
nadzienie:
60 gorgonzoli,
100 serka śmietankowego,
łyżka posiekanej pietruszki,
5 – 6 łyżek prażonych pestek dyni,
ciasto:
100 ml mąki pszennej,
100 ml mąki kukurydzianej,
zimna woda mineralna gazowana,
szczypta soli,
olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),
zastawa z
Coś pięknego! <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńuwielbiam! takie moje wiosenne smaki dzieciństwa. Może nie z gorgonzola, ale kwiaty cukinii w ogóle są pyszne :)
OdpowiedzUsuńto fakt, kwiaty cukinii są piękne i pyszne :)
UsuńRety, nie sądziłam, że kwiaty cukinii są jadalne. Druga sprawa, że chyba nigdy takich kwiatów na oczy nie widziałem, bo kupuję po prostu to co, trzeba - co można obrać i wrzucić na patelnię w bułce tartej. :) Danie wygląda mega wykwintnie, innymi słowy - świetnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Kwiaty cukinii są piękne, ślicznie wyglądają na "krzaczkach", jak i na talerzach :) Gdy cukinia jest młoda i świeża, to proponuję jej nie obierać :) serdecznie pozdrawiam
Usuń