sobota, 20 maja 2017

Kwiaty cukinii z gorgonzolą



Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, że nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Ja zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów.




Gorgonzolę, serek śmietankowy, pietruszkę dokładnie wymieszać, Dodać pestki wymieszać.

Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić, dolać wodę mineralną i lekko wymieszać trzepaczką. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Powstała mieszanina powinna być o konsystencji gęstej śmietany.

Płatki kwiatów cukinii lekko rozchylić, włożyć farsz. Zwinąć płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty.

Maczać kwiaty w „cieście” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy.



  • 6 kwiatów cukinii

  • nadzienie:

  • 60 gorgonzoli,

  • 100 serka śmietankowego,

  • łyżka posiekanej pietruszki,

  • 5 – 6 łyżek prażonych pestek dyni,

  • ciasto:

  • 100 ml mąki pszennej,

  • 100 ml mąki kukurydzianej,

  • zimna woda mineralna gazowana,

  • szczypta soli,

  • olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),


zastawa z 



6 komentarzy:

  1. uwielbiam! takie moje wiosenne smaki dzieciństwa. Może nie z gorgonzola, ale kwiaty cukinii w ogóle są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rety, nie sądziłam, że kwiaty cukinii są jadalne. Druga sprawa, że chyba nigdy takich kwiatów na oczy nie widziałem, bo kupuję po prostu to co, trzeba - co można obrać i wrzucić na patelnię w bułce tartej. :) Danie wygląda mega wykwintnie, innymi słowy - świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Kwiaty cukinii są piękne, ślicznie wyglądają na "krzaczkach", jak i na talerzach :) Gdy cukinia jest młoda i świeża, to proponuję jej nie obierać :) serdecznie pozdrawiam

      Usuń