piątek, 5 maja 2017

Szarlotka z rabarbarem



Szarlotka, to nazwa nie zarezerwowana dla ciasta z jabłkami. Szarlotka to ciasto kruche lub półkruche z owocami.
Dzisiaj polecam przepis na szarlotkę z rabarbarem, słodką szarlotkę z rabarbarem.
  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 3 żółtka,
  • 1 kg rabarbaru,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru*
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • masło i bułka tarta do wysypania formy
Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do
miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.
Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier i rozgotować. Odparować płyn.
Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki (do 1/2 wysokości) formy.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut – ciasto ma się lekko podpiec.
Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać łyżką bułki tartej, na której rozłożyć rabarbar. Posypać pozostałą bułką tartą.
Na wierzchu rozsypać starte na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.
Białka ubić, ubijając dodawać cukier.
Ciasto wyjąć, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 110 stopni.
Szarlotkę przykryć pianą z białek. Wstawić do piekarnika, piec aż piana zmieni kolor na jasnosłomkowy.

*można nie dodawać imbiru, ale on miło podkręca smak



2 komentarze: