niedziela, 19 listopada 2017

Heladeria Artesana La Fiorentina - lody w Sewilli



Są takie miejsca, do których chce się wracać. 


Jednym z takich miejsc jest lodziarnia Heladeria Artesana La Fiorentina, której twórcą jest Joaquin Liria


Joaquin tworzy lody z wielką miłością i pasją. Wymyśla połączenia smakowe nieoczywiste dla słodkich łakoci. Do przygotowywania lodów używa mleka chudego, oraz oliwy z oliwek, która w Andaluzji jest wspaniała.


Lodziarnia La Fiorentina, uznawana za jedną najlepszych nie tylko Andaluzji, ale całej Hiszpanii. Wielbicielami lodów Joaquina są uznani szefowie kuchni, między innymi Ferran Adria, Huan Mari Arzak. Dostarcza lody do restauracji z jedną gwiazdką Michelin Abantal w Sewilli, na zamówienie Julia Fernandeza szefa tamtejszej kuchni.
Do lodziarni, na małą degustację zaprosił nas sam Joaquin gdy dowiedział się, że w pobliżu przebywają dziennikarze z Polski – w pamięci miał spotkanie z Robertem Makłowiczem...
Podczas spotkania zaprezentował nam kilka smaków:


limonkowe z miętą, cytrynowe z bazylią, lody z curry przygotowane na cześć Kolumba, krem watykański (żółtko z borówką amerykańską) przygotowane dla Papieża Benedykta XVI, 


lody z wodą z kwiatów pomarańczy, pomarańczami i kandyzowaną skórką pomarańczową, lody z octu winnego.


Wszystkim odwiedzającym Sewillę polecam, chociaż na chwilę wpaść do lodziarni La Fiorentina i spróbować …. chociaż dwa, trzy smaki.... nie przesadzam :)


Sevillę odwiedziłam na zaproszenie Biura Radcy do spraw turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce.


A na miejsce dowiózł nas Ryanair, który niedawno uruchomił połączenie między Warszawą i Sevillą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz