piątek, 24 listopada 2017

Nalewka cytrynowo imbirowa




Nalewka cytrynowo imbirowa, przygotowana podczas warsztatów z Karolem Majewskim, właścicielem marki Nalewki Staropolskie


Nalewki tworzone są zgodnie ze starymi recepturami, z naturalnych składników. Produkowane są domową metodą, bez chemicznych dodatków.


Owocowe nalewki powstają z owoców i spirytusu :)
Przy tworzeniu nalewki należy trzymać się proporcji, gdyż zbyt duży dodatek imbiru czy goździków może zepsuć smak.
  • 1 l wódki 40%,
  • 2 cytryny,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • 2 goździki,
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 2 łyżki cukru

Do słoja wlać wódkę.
Cytryny umyć, wytrzeć, pokroić w ósemki.
Imbir pokroić w plasterki (nie obierać).
Imbir, cytryny, goździki, cukier i miód dodać do wódki.


Słój zakręcić i dokładnie wstrząsnąć.
Odstawić na 40 dni co jakiś czas mieszając.
Po 40 dniach zlać do butelek i czekać, czekać, czekać ... z pół roku... ;) 




2 komentarze:

  1. Tworzenie takich staropolskich nalewek zawsze jest ciekawy procesem :) Tylko trzeba czekać... na efekt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piłąm kiedyś taką nalewkę - była super, 40 dni, to akurat do świąt będzie, a tu ... jeszcze pół roku. kto ma tyle cierpliwości;-)

    OdpowiedzUsuń