sobota, 25 listopada 2017

Tapas i nie tylko w Sewilli II



... No dobrze, pomiędzy pierwszą a ostatnią restauracją było kilka innych. Niby we wszystkich tapas, we wszystkich sięganie do tradycji, a w każdej było inaczej. Te same dania, ale inaczej podane.
Ale na pewno we wszystkich było smacznie.


foie gras, konfitura z ananasa


jajecznica czy raczej omlet z dynią, cebulą, ziemniakami, zieloną papryką i szynką iberyjską


morszczuk w panierce z camarones, całymi mini krewetkami


karkówka ze świni iberyjskiej, pięknie usmażona, różowe w środku, delikatne, pyszne mięso


mango pod kruszonką, warto spróbować :)

Restauracja należy do sieci hoteli i restauracji, którą stworzył ksiądz Don Luis de Lezama. W restauracjach zatrudniani są młodzi ludzie,



którzy nie mieli życia usłanego różami, częściej potykali się, upadali. Don Luis wyciągnął do nich rękę, pamiętając iż należy „nie dawać ryby, ale uczyć łowić”.
W 1992 roku powstała Szkoła Hotelarstwa w Sewilli, specjalizująca się w zarządzaniu hotelami, kuchni i gastronomii. EURHODIP (Stowarzyszenie Szkół Gościnnych Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej) uznało go za najlepszą Szkołę Europejską w roku 2000.


krewetki


przegrzebki z truflami, pistacjami, jabłkiem i ziemią z prawdziwków,


dorsz ze szparagami


polędwica wołowa, krem z kasztanów z jałowcem


lody cytrynowe pod pianą cytrynową


grzanki z pasztetem ze skwarkami z szynki,


ser w oliwie,


sałatka z tuńczyka - tradycyjna hiszpańska sałatka, zbliżona do naszej sałatki warzywnej,


owoce morza w tempurze oraz tradycyjne krokiety,



ogony wołowe duszone z warzywami i z ryżem,


Gourmet Experience w El Corte Ingles – krajowa sieć centrów handlowych. W swojej ofercie posiadają jedne z najlepszych hiszpańskich i światowych produktów.
Gourmet Experience to restauracja znajdująca się na najwyższym piętrze El Corte Ingles, z tarasem i pięknym widokiem na Sewillę.
I tu podano nam klasyczne, proste tapas.



Szynka iberyjska, chorizo, oliwki z łososiem, tuńczykiem, papryczkami marynowanymi, sardelami


Kanapki z łososiem i anchois



Wybór serów


pasztet z wątróbek



Na deser słodycze :)


W większości barów, restauracji jako czekadełko podawany jest wybór pieczywa i wspaniałe oliwy. W Andaluzji znajduje się około 60% gajów oliwnych.


Do Sewilli dowiózł nas Ryanair, który niedawno uruchomił połączenie między Warszawą i Sevillą.


*Świnia iberyjska ma ciemną skórę oraz ciemne racice. Cechą genetyczną tej rasy jest umiejętność odkładania tłuszczu w tkance mięśniowej, co jest kluczem do jej wspaniałego niepowtarzalnego smaku. Ich dieta zawiera głównie żołędzie uzupełniane trawami, dzikimi jagodami oraz roślinami strączkowymi. Zazwyczaj zjadają one od 6 do 10 kilogramów żołędzi na dobę, oraz koło 3 kilogramy trawy. Specyficzne, bardzo odżywcze jedzenie oraz wolny wybieg powoduje że spalają zbędną masę, mięso ma inną budowę, strukturę i smak.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz