poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Kurczak z suszonymi owocami




  • 4 ćwiartki kurczaka,
  • 200 g śliwek suszonych,
  • 200 g moreli suszonych,
  • 5 goździków,
  • 2 torebki kardamonu,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • tłuszcz (olej, tłuszcz gęsi, kaczy),
  • 2 łyżki masła,

Ćwiartki kurczaka oprószyć solą.
W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na rumiano ćwiartki kurczaka.
Zlać tłuszcz.
Dodać sparzone śliwki i morele, rozgniecione goździki i kardamon, cukier.
Zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku solą.
Gdy kurczak będzie miękki, wyjąć go, a do sosu dodać zimne masło. Wymieszać, zagotować.
Zdjąć z ognia.
Podawać z ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz